endoscopie foto

Een endoscopie (letterlijk: binnenin kijken) is een onderzoek van het inwendige dier, om te kunnen controleren op eventuele afwijkingen.
Door middel van een endoscopisch-onderzoek kunnen verschillende  organen in de buik of borstholte bekeken worden, maar ook in neusholtes, blaas en baarmoeder. Daarnaast wordt de laparoscopie (kijkoperatie buik) veel gebruikt om de eierstokken bij een teef of poes te verwijderen. De endoscoop is het instrument waarmee het kijkonderzoek wordt uitgevoerd. Dit instrument bestaat uit een dunne slang met op het uiteinde een lampje en een kleine camera. Ook heeft het een heel klein ‘happertje’ aan het uiteinde om eventuele weefselmonsters af te kunnen nemen.

Tijdens een endoscopie gaat de dierenarts met het kijkinstrument via een van de lichaamsopeningen naar binnen. Zo kan hij bijvoorbeeld via de mond naar de maag en het begin van de dunne darm kijken en kan hij via de anus naar de binnenkant van de dikke darm kijken.

Maar wat is dan een arthroscopie?

Een arthroscopie is een ingreep die de dierenarts in staat stelt om in een gewricht te kijken, een diagnose te stellen en eventuele problemen direct te repareren. Bij arthroscopie wordt het gewricht benaderd via twee kleine snedes. Met een klein cameraatje aan de ene kant en een grijp- en/of snijinstrument aan de andere kant.
Naast het verwijderen van losse kraakbeen- en beenfragmenten maar ook door daar te frezen kan men op deze manier goed het gewricht flushen (onder druk spoelen met veel steriele vloeistof) , waardoor een ontstekingsreactie behandeld kan worden. Tevens kan lokaal een middel ingebracht worden om de ontstekingsreactie te behandelen of het kraakbeen te stimuleren. Het spoelen gebeurt met name bij jonge, maar ook bij oudere honden.
Vooral de knie, de schouder en de elleboog zijn arthroscopisch goed te onderzoeken, daarnaast wordt er een enkele keer een heup of een van de kleinere gewrichten bekeken.

Voordelen

De grote voordelen van artroscopie/ endoscopie zijn met name te danken aan het feit dat de ingrepen veel minder zwaar zijn voor het dier. De gehele ingreep vindt plaats door middel van een paar paar kleine gaatjes.

  • Infectierisico’s zijn laag
  • Er is veel minder pijn
  • In het geval van een arthroscopie is het dier ook weer sneller ter been: er hoeft immers niet in het gewricht gesneden te worden.

Er zijn daarnaast voordelen voor de chirurg (en daardoor ook voor de patiënt): Er is een beter overzicht van de letsels in het gewricht, met name door de vergroting van het operatieveld door de vergroting van de camera en de projectie op het beeldscherm.
Er bestaat bij ons in de kliniek zelfs de mogelijkheid om een opname te maken van een arthroscopie/ endoscopie en deze op de patiëntenkaart van het dier te zetten en eventueel naar de eigenaar te e-mailen.