De juiste hormoon behandeling

Het hormoon progesteron kan in het bloed van een hond gemeten worden om zo het meest optimale dektijdstip te bepalen. De cyclus van de hond leent zich hiervoor uitermate goed voor (dit in tegenstelling tot de cyclus van de kat) doordat er reeds voor de eisprong progesteron door de follikels wordt geproduceerd. Naarmate het tijdstip van de eisprong nadert wordt er steeds meer progesteron vrij gezet om na de eisprong weer te dalen.

Wij maken gebruik van de Ovucheck plasma EIA methode, een immunologische-enzymatische test, om het progesteron gehalte in het bloed te meten en u zo dezelfde dag nog van een uitslag te kunnen voorzien.

Het progesteron gehalte bij een teef is in de hormonaal inactieve periode (anoestrus) minder dan 0,5 ng/ml. Naarmate de eisprong nadert zal het progesteron gehalte in het bloed stijgen (pro-oestrus), om bij een progesteron gehalte tussen de 6-12 ng/ml plaats te vinden (oestrus). Na de eisprong zal het progesteron gehalte verder stijgen.

Belangrijk om te weten

Belangrijk hierbij is om te realiseren dat iedere hond weer anders is, de ene zal snel stijgen, de andere traag en de volgende stijgt snel in het begin om dan tijdelijk een plateau te bereiken alvorens verder te stijgen. Het gaat hierbij om een trend die bepaalt wordt, er kan wel een éénmalige progesteron bepaling worden uitgevoerd, echter dit is vaak minder effectief.

De loopsheid bij een teef duurt gemiddeld 3 weken, waarbij meestal als eerste een bloederige uitvloei (pro-oestrus) wordt gezien samen met het zwellen van de vulva. Vanaf het moment dat deze uitvloei wordt opgemerkt kan er progesteron bepaald worden.

Progesteron