Het is weer voorjaar!

Als het weer warmer begint te worden in het voorjaar en mensen graag aan hun tuintje willen beginnen is het vaak ook weer tijd voor de vijver. Er zijn een paar dingen waar men op moet letten bij het opstarten van de vijver wanneer de vissen weer actief worden.

  • Probeer niet of heel spaarzaam te voeren onder de 15 graden.
  • Ziet u vissen met een mogelijke ziekte of iets wat u niet vertrouwd zet deze dan zo snel mogelijk apart in een┬á zogenoemde behandelbak.
  • Gedragen alle vissen zich afwijkend dan kan er een probleem zijn met de waterkwaliteit.

Het is daarom aan te raden het water te controleren op: temperatuur, de Ph (deze behoort tussen de 6-8 te zijn), het ammoniakgehalte en het nitrietgehalte (deze behoren beide nul te zijn).

Pas op!

Ziet u vissen waarvan de slijmlaag of vinnen zijn aangetast? Wees dan op uw phhoede. U kunt hier te maken hebben met een aanwezige bacterie, virus, parasiet of zelfs schimmel. Vinrot kan bijvoorbeeld een erg vervelende ziekte zijn wat ook nog erg besmettelijk is voor de rest van de vijvervissen. In zulke omstandigheden is het altijd verstandig een dierenarts te raadplegen! Gebruik geen geneesmiddelen voor de juiste diagnose is gesteld. Bedenk goed dat onder de 15 graden er bij vissen praktisch geen afweer is.

Nieuwe vissen?

Bent u vissen verloren tijdens de winter koop dan nieuwe vissen bij een vertrouwd adres. Koop niet te veel exemplaren: de meeste vissen die u aankoopt zullen nog groeien. Het is belangrijk dat vijvervissen genoeg leefruimte hebben. Wanneer u te veel vissen in een te kleine vijver houdt kan uw filter het niet aan om het water mooi helder te houden. Zet u veel vissen tegelijk uit in uw vijver houdt u er dan rekening mee dat uw waterwaardes hierdoor kunnen gaan veranderen. Doe de nieuwe vissen eerst minstens 6 weken in een quarantainebak. Voeg na de 2 weken wat vijverwater toe. Bouw dit vervolgens steeds meer op en kijk hoe de vissen hier op reageren. Als alles goed gaat na die paar weken zijn ze klaar om veilig uw vijver te bevolken.

Heeft u verder nog vragen dan kunt u onze praktijk bellen.

Dierenarts Paul Groenestein heeft veel ervaring met koi en andere vijvervissoorten en zal uw vragen meestal kunnen beantwoorden.

Veel Koi-plezier !

┬ę 2015 Dierenkliniek De Waterpoort | Sitemap | Disclaimer
Wij houden ons als Dierenkliniek de Waterpoort bij de behandelingen aan de Algemene voorwaarden

logo-footer

Volg ons op: