Beeldvormende diagnostiek

Echo- en röntgenologisch onderzoek vormen belangrijke diagnostische hulpmiddelen. Vertoont uw huisdier vreemd gedrag of heeft uw huisdier klachten? Kom dan langs voor een controle. In onze kliniek hebben wij de beschikking over moderne apparatuur voor echo- en röntgenologisch onderzoek waarmee wij kunnen vaststellen wat er aan de hand is.

Wat is echo of röntgenologisch onderzoek?

Bij de echografie worden ultrasone geluidsgolven met behulp van een zogenaamde transducer de patiënt in gestuurd. De golven worden teruggekaatst door de verschillende weefsels en structuren die ze tegenkomen en weer opgevangen door de transducer. De golven die door de transducer ontvangen worden, worden door een computer omgezet in een afbeelding van de waargenomen weefsels en organen. Omdat elk weefsel en elk orgaan de geluidsgolven op een eigen manier terugkaatst kan de computer dit vertalen naar een natuurgetrouwe afbeelding van de interne stand van zaken. De echo wordt o.a. gebruikt bij problemen van de buikorganen, bij het vaststellen van dracht en soms bij het steriel afnemen van urine.

Röntgenstralen werken iets anders dan een echo. Röntgenstralen worden door iets heen geschoten en vervolgens opgevangen. Om dat röntgenstralen niet door botten, gewrichten en sommige ander organen heengaan ontstaat dus als het ware een beeld van de interne gesteldheid van een lichaamsdeel. De röntgenfoto’s worden bij ons in de praktijk digitaal gemaakt, daardoor kunnen deze meteen beoordeeld worden, en eventueel per email naar u als  klant worden verstuurd. Dierenkliniek de Waterpoort is bevoegd om officiële HD- en ED-foto’s te maken voor de Raad van Beheer.

Waar moet ik rekening mee houden?

Het is belangrijk dat uw dier vlak voor het onderzoek niet te veel gegeten heeft.  Een volle maag en darmen kunnen het onderzoek van de buik bemoeilijken. Voor een echo onderzoek is het vaak  nodig om een gebied te scheren (zodat er geen lucht tussen de haren blijft zitten) en het ingesmeerd kan worden met echo-gel.
U kunt tijdens de meeste onderzoeken gewoon bij uw dier blijven. Zo kunt u gelijk meekijken naar de beelden en zullen wij u zo veel mogelijk uitleggen van wat er zichtbaar is.
Over het algemeen kan het echo- of röntgenologisch onderzoek worden uitgevoerd bij het wakkere dier. Een echo- of röntgenologisch onderzoek neemt meestal 30 tot 45 minuten in beslag.

Wanneer een echo of röntgenologisch onderzoek?

Wat is die dikte in de buik die de dierenarts heeft gevoeld? Is die tumor uitgezaaid? Hoest uw hond omdat hij een longontsteking heeft? Betekent dat ruisje op het hart van uw kat dat hij een hartprobleem heeft, of is het een onschuldig ruisje? Waarom komt die blaasontsteking steeds maar weer terug, is de blaas soms afwijkend? Zijn de achterpoten van uw hond verlamd vanwege een hernia? Is mijn hond of kat geschikt om mee te fokken?

Door middel van onze vele na- en bijscholingen en moderne apparatuur zijn wij zeer succesvol in het achterhalen van de oorzaak. Ook voor second opinion bent u bij ons van harte welkom.

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

printscreen 1