Diagnostisch onderzoek

Echo- en röntgenologisch onderzoek vormen belangrijke diagnostische hulpmiddelen. Vertoont uw huisdier vreemd gedrag of heeft uw huisdier klachten? Kom dan langs voor een controle. In dierenkliniek De Waterpoort hebben wij de beschikking over moderne apparatuur voor echo- en röntgenologisch onderzoek waarmee wij kunnen vaststellen wat er aan de hand is.

Wat is echo- en röntgenologisch onderzoek?

Bij de echografie worden ultrasone geluidsgolven met behulp van een zogenaamde transducer de patiënt in gestuurd. De golven worden teruggekaatst door de verschillende weefsels en structuren die ze tegenkomen en weer opgevangen door de transducer. De golven die door de transducer ontvangen worden, worden door een computer omgezet in een afbeelding van de waargenomen weefsels en organen. Omdat elk weefsel en elk orgaan de geluidsgolven op een eigen manier terugkaatst kan de computer dit vertalen naar een natuurgetrouwe afbeelding van de interne stand van zaken.
Röntgenstralen werken iets anders dan een echo. Röntgenstralen worden door iets heen geschoten en vervolgens opgevangen. Om dat röntgenstralen niet door botten, gewrichten en sommige ander organen heengaan ontstaat dus als het ware een beeld van de interne gesteldheid van een lichaamsdeel.

Waar moet ik rekening mee houden?

Het is belangrijk dat uw dier vlak voor het onderzoek niet te veel gegeten heeft.  Een volle maag en darmen kunnen het onderzoek van de buik bemoeilijken. Bij sommige dieren is het nodig om het te onderzoeken gebied te scheren (zodat er geen lucht tussen de haren blijft zitten) en ingesmeerd met echogel.
U kunt tijdens het onderzoek vaak gewoon bij uw dier blijven. U kunt dan meekijken naar de beelden en wij zullen u zo veel mogelijk uitleggen van wat er zichtbaar is.
Over het algemeen kan het echo- of röntgenologisch onderzoek worden uitgevoerd bij het wakkere dier. Het echo of röntgenologisch onderzoek neemt meestal 30 tot 45 minuten in beslag.

Wanneer echo- en röntgenologisch onderzoek?

Wat is die dikte in de buik die de dierenarts heeft gevoeld? Is die tumor uitgezaaid? Hoest uw hond omdat hij longontsteking heeft? Betekent dat ruisje op het hart van uw kat dat hij een hartprobleem heeft, of is het een onschuldig ruisje? Waarom komt die blaasontsteking steeds maar weer terug, is de blaas soms afwijkend? Zijn de achterpoten van uw hond verlamd vanwege een hernia? Is mijn hond of kat geschikt om mee te fokken?
Op al deze vragen kan het echo of röntgenologisch onderzoek helpen een antwoord te vinden.