Endoscopie

Een endoscopie (letterlijk: binnenin kijken) is een onderzoek van het inwendige dier, om te kunnen controleren op eventuele afwijkingen.
Door middel van een endoscopisch-onderzoek kunnen verschillende gedeeltes van bijvoorbeeld het maag darmstelsel bekeken worden. De endoscoop is het instrument waarmee het kijkonderzoek wordt uitgevoerd. Dit instrument bestaat uit een dunne slang met op het uiteinde een lampje en een kleine camera. Ook kan er een klein ‘happertje’ gebruikt worden om eventuele weefselmonsters af te kunnen nemen.

Tijdens een endoscopie gaat de dierenarts met het kijkinstrument via een van de lichaamsopeningen naar binnen. Zo kan hij bijvoorbeeld via de mond naar de maag en het begin van de dunne darm kijken en kan hij via de anus naar de binnenkant van de dikke darm kijken.

 

Bij verdenking van een vreemd voorwerp, is een endoscopie de ideale manier om in de maag van een hond te kunnen kijken. In het gunstige geval kan het vreemde voorwerp tijdens de endoscopie verwijderd worden, zoals bij deze sok.