Slang mogen we gebruikenExotische huisdieren

Steeds meer mensen gaan over tot het houden van exotische huisdieren (slangen, reptielen, schildpadden). Deze dieren hebben een andere verzorging en andere huisvesting nodig dan zoogdieren. Ook de medische zorg voor deze dieren wijkt af van de zorg voor zoogdieren. Dierenartsen krijgen in hun opleiding in de regel niet veel te maken met deze dieren. Het is dan ook niet vreemd dat niet alle dierenklinieken de specialistische zorg die exotische huisdieren nodig hebben, kunnen bieden. De medische zorg voor exotische huisdieren is een vak apart. Dierenkliniek De Waterpoort is gespecialiseerd in de zorg voor exotische huisdieren. U kunt bij ons terecht voor bloedonderzoek, röntgenfoto’s en operaties. Wij adviseren u dan ook graag over voeding, huisvesting en behandeling van deze dieren.

Huisvesting

Bij de huisvesting van exotische huisdieren moet zoveel mogelijk de natuurlijke leefomgeving van de dieren worden nagebootst. Dit betreft het terrarium, de inhoud van het terrarium, licht, warmte en luchtvochtigheid. De huisvesting van exotische huisdieren kost vaak meer dan de aanschaf van de dieren zelf.

Licht

Licht en wel speciaal uv-licht is erg belangrijk voor exotische huisdieren. De meeste van deze dieren zijn afhankelijk van uv-licht voor de aanmaak van vitamine D. Een tekort aan vitamine D leidt tot problemen met de darmen, botten en spieren. In Nederland schijnt niet zo vaak de zon en dus is een goede kunstmatige lichtbron zakelijk.

Voeding en dieet

Voeding van exotische huisdieren verschilt per soort. Er zijn insecteneters, planteneters en alleseters. Of het nou om gekko’s, baardagamen, leguanen, schildpadden, boa constrictors, pythons gaat, wij vertellen u graag meer over de samenstelling van de voeding voor uw huisdier.

Warmte

Voor exotische huisdieren is een juiste temperatuur belangrijk voor de verwerking van voedsel en andere lichaamsfuncties. De meeste van deze dieren zijn koudbloedig, wat inhoudt dat zij hun lichaamstemperatuur zelf niet in stand houden. In de huisvesting zal dus aandacht moeten worden besteed aan de warmte. Ook over de manieren waarop u uw terrarium kunt verwarmen adviseren wij u graag.

Zorg

Ook voor de medische zorg van exotische huisdieren kunt u bij dierenkliniek De Waterpoort terecht. Heeft u twijfels over de gezondheid van uw huisdier of vertrouwt u het niet helemaal, maak dan snel een afspraak en kom langs op een van onze spreekuren.

Alle behandelinDierenkliniek Frieslandgen voor uw huisdier

Ook bijzondere diergeneeskunde wordt toegepast door Dierenkliniek de Waterpoort.