Sinds maart 2013 passen wij een nieuwe techniek toe voor het steriliseren van teven: het laparoscopisch steriliseren.

Laparoscopie

Een laparoscopie is een kijkoperatie. Deze techniek heeft veel voordelen en wordt al langere tijd gebruikt bij mensen en gelukkig steeds vaker bij dieren. Via twee kleine gaatjes van ongeveer een centimeter worden camera en instrumenten ingebracht. Met de camera kunnen we goed in de buik rondkijken en de eierstokken opzoeken. Met behulp van instrumenten branden we deze door. Door door het goede zicht en het overzichtelijk kunnen werken, is de kans op een (na)bloeding uiterst gering. Via de kleine gaatjes worden de eierstokken uit de buik gehaald.

Laparoscopisch opereren

Voordelen

Het grootste voordeel van de techniek is dat de operatie minder pijnlijk is voor de hond. Kleinere wondjes betekent ook minder irritatie van de wondjes waardoor de neiging tot krabben of likken aan de wond veel minder is zodat in het algemeen geen kraag of shirt nodig is. Ook de kans op een wondbreuk is minimaal vanwege de kleine wondjes zodat zij weer snel mag sporten,in de auto mag springen en er hoeven maar weinig huidhechtingen geplaatst te worden waardoor er nauwelijks wondpijn is. De hond zal dan ook vrijwel geen aandacht voor de operatiewondjes hebben.

Omdat er alleen maar dunne steriele instrumenten via kleine gaatjes in de buik gebracht worden is de kans op infecties minimaal.

Nadelen

Voor het huisdier zijn er in vergelijking met de meer traditionele sterilisatie geen nadelen. De hoge investeringen in apparatuur en scholing maakt dat het tarief voor de sterilisatie iets duurder uitvalt t.o.v. de traditionele sterilisatie. De gebruikte instrumenten slijten en vervanging is duurder dan bij de conventionele instrumenten.

Wanneer tijdens de ingreep blijkt dat de baarmoeder afwijkend is of dat de eierstokken sterk vergroot zijn, dan moet alsnog op de ouderwetse manier ingegrepen worden. Dit verhoogt echter niet het risico voor het dier, omdat deze toch al onder de routine voorzorgsmaatregelen onder narcose is gebracht. De narcose door middel van het zeer veilige inhalatiegas die bij ons standaard is, maakt het mogelijk om zonder belasting van het dier de ingreep probleemloos te verlengen.

Wij kiezen voor laparoscopisch opereren omdat wij kiezen voor het beste voor uw dier. Kijk mee hoe we dat doen: