Kijkoperatie

Laparoscopie is een kijkoperatie die tegenwoordig veel wordt toegepast bij sterilisaties. Deze techniek is veel minder ingrijpend dan een “gewone” operatie. De instrumenten en een kleine camera worden ingebracht via twee kleine sneetjes in de buik. Uw huisdier herstelt na een dergelijke operatie veel sneller.

Sterilisatie met laparoscopie

Een sterilisatie was tot voor kort een ingrijpende operatie met de daarbij behorende risico’s en een relatief lang herstel. Met een laparoscopie is de impact van de ingreep een stuk kleiner. Met een camera in het een gaatje wordt een uitvergroot beeld een beeldscherm naast de operatietafel weergeven. Hierdoor kunnen we goed in de buik rondkijken en de eierstokken opzoeken. Via het andere gaatje worden de instrumenten ingebracht en de noodzakelijke handelingen uitgevoerd. Hierdoor is de kans op een (na)bloedingen enorm afgenomen.

Voordelen

Het grootste voordeel laparoscopie is dat de operatie minder pijnlijk is voor uw dier. Doordat na de operatie slechts twee kleine wondjes in de buikwand te zien zijn is er ook minder kans op irritatie. Uw dier zal minder snel de neiging krijgen om aan de wondjes te likken of te krabben. Het dragen van een kraag of shirt is dan waarschijnlijk ook niet nodig.
De laparoscopie wordt in steriele omstandigheden uitgevoerd met steriele instrumenten. De kans op infecties of wondbreuk is daardoor eveneens minimaal. Uw dier mag al weer snel bewegen, rennen en springen.
Kort samengevat zijn de voordelen van laparoscopie:

  • kleine wondjes betekenen snel herstel
  • een kortere operatie tijd
  • kortere narcose
  • nauwelijks napijn

Laparoscopie

Nadelen

Een laparoscopie heeft eigenlijk geen nadelen ten opzichte van meer traditionele operatieve ingrepen. De hoge investeringen in apparatuur en scholing maakt dat het tarief voor laparoscopie iets hoger uitvalt t.o.v. de traditionele sterilisatie. De gebruikte instrumenten slijten en vervanging is duurder dan bij de conventionele instrumenten. Wanneer tijdens de ingreep blijkt dat de baarmoeder afwijkend is of dat de eierstokken sterk vergroot zijn, dan moet alsnog op de ouderwetse manier ingegrepen worden. Dit verhoogt echter niet het risico voor het dier, omdat deze toch al gecontroleerd onder narcose is gebracht. De narcose door middel van het zeer veilige inhalatiegas die bij ons standaard is, maakt het mogelijk om zonder belasting van het dier de ingreep probleemloos te verlengen.

Laparoscopie wordt tegenwoordig bij steeds meer ingrepen toegepast. Ook hier wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen.

Meer weten?

Wij kiezen voor laparoscopisch opereren omdat wij kiezen voor het beste voor uw dier. Kijk mee hoe we dat doen: