Aandoeningen van het beweginsstelsel

shutterstock_2259589Dieren welzijn is nu even van zelfsprekend als het welzijn van mensen. Ook voor onze dieren en zeker voor onze huisdieren proberen we de kwaliteit van leven op een zo hoog mogelijk niveau te brengen en te houden. Voor mensen is mobiliteit een vereiste is om een goed leven te kunnen leiden, voor dieren is dat niet anders. Dit betekent dat een gezond bewegingsstelsel onze aandacht meer dan verdient. De orthopedie houdt zich bezig met aandoeningen van het bewegingsstelsel. Hieronder vallen de botten, gewrichten, spieren en pezen. Net als bij mensen nemen, met het ouder worden de klachten van het bewegingsstelsel toe. Zo komen bij dieren vaak verstuikingen of verrekkingen voor. Meestal verdwijnen deze klachten weer met wat rust en / of medicijnen. Soms is er echter geen sprake van een verrekking of een verstuiking, maar is sprake van een breuk, slijtage of artrose. Met behulp van röntgenfoto’s kunnen dergelijk gebreken aan het licht worden gebracht.

Onder orthopedie vallen dus alle behandelingen van aandoeningen van het bewegingsstelsel bij gezelschapsdieren. Heeft uw huisdier bijvoorbeeld last van:

  • Gewrichtsslijtage
  • Luxaties, ofwel gewrichten uit de kom
  • Elleboog- en heupdysplasie
  • Botbreuken
  • Ontstekingen in de spieren, pezen, botten en gewrichten
  • Tumoren in het kraakbeen, spier- of peesweefsel of het bot

Dan is waarschijnlijk sprake van een aandoeningen van het bewegingsstelsel en moet er met de bril van de orthopedie naar deze klachten worden gekeken.

Orthopedie

shutterstock_245005195Bij orthopedie kunnen nu naast chirurgische ingrepen en medicatie voor dieren, ook steeds meer en betere orthopedische hulpmiddelen worden ingezet.

Een orthopedische ingreep is soms onvermijdelijk. In de orthopedie proberen wij altijd om de impact van een ingreep altijd zo beperkt mogelijk te houden. Dat betekent dat wij altijd zeer zorgvuldig en nauwkeurig opereren. Bij een operatie proberen wij altijd de kans op complicaties en de revalidatiekansen zo goed mogelijk in te schatten. Dit kan soms ook betekenen dat een operatie geen optie is en dat we naar alternatieven moeten zoeken. Voor op staat altijd de gezondheid van uw huisdier op zowel korte als lange termijn.

Orthopedie en nazorg

Om het succes van de orthopedie te kunnen vaststellen en de gezondheid van uw huisdier te kunnen volgen vindt na een orthopedische ingreep altijd nazorg plaats.
Dit zal in het begin altijd zijn via de spreekuren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over orthopedie, maak dan een afspraak via de telefoon of de mail. Wij zien u graag op een van onze spreekuren.