U wilt u hond laten dekken. Om het risico op mislukken van de dekking of de inseminatie zo klein mogelijk te maken, raden wij een progesteronbepaling aan. Zo kunt u het aantal dekkingen zo beperkt mogelijk houden.

Zwangerschapshormoon

Progesteron is een zwangerschapshormoon dat een teef gaat produceren in de fase dat ze rijp is voor de dekking. Het bereid de hond voor op het zwanger worden. Aan de hoeveelheid progesteron in het bloed is te zien wanneer de eisprong ongeveer gaat plaatsvinden of heeft plaats gevonden. Vanaf het moment dat de hond progesteron gaat produceren duurt het nog ongeveer 2 dagen later voordat de ovulatie (eisprong) plaats vindt.
Met een progesteronbepaling kan derhalve vrij nauwkeurig het beste moment voor de dekking worden bepaald. Belangrijk hierbij is om te realiseren dat iedere hond weer anders is, de ene zal snel stijgen, de andere traag en de volgende stijgt snel in het begin om dan tijdelijk een plateau te bereiken alvorens verder te stijgen. Het gaat hierbij om een trend die bepaalt wordt, er kan wel een éénmalige progesteron bepaling worden uitgevoerd, echter dit is vaak minder effectief. Een progesteronbepaling vindt plaats door om de 2 tot 3 dagen bloed te prikken en door de exacte meting van de hoeveelheid progesteron in het bloed het verloop van de cyclus van de hond te volgen. Uit ervaring en onderzoek weten we dat bij een hoeveelheid van 5-6 ng progesteron in een milliliter bloed, de ovulatie plaats vindt. Na de ovulatie (eisprong) stijgt de aanwezigheid van progesteron in het bloed snel. Indien de hoeveelheid progesteron boven de 10 ng/ml uitkomt, moet de dekking plaatsvinden.

Vruchtbaarheid van de hond

De loopsheid van een teef beslaat gemiddeld een periode van 21 dagen en verloopt in twee fasen. In de eerste fase (de pro-oestrus) zal de teef nog geen reu toelaten. Pas in de tweede fase (de oestrus) begint ze progesteron te produceren. In deze fase kan dus met een progesteronbepaling worden gekeken naar de hoeveelheid progesteron in het bloed van uw hond. De ene hond is echter sneller dekrijp dan de andere. Met name bij oudere honden kan het langer duren. Alleen wanneer de hond vruchtbaar is zal ze de dekking accepteren.

Wij maken gebruik van de Fuji Immuno AU10V, om het progesteron gehalte in het bloed te meten en u zo binnen een kwartier van een uitslag te kunnen voorzien.