Zwangerschapshormoon Progesteron

U wilt u hond laten dekken. Om het risico op mislukken van de dekking of de inseminatie zo klein mogelijk te maken is een Progesteronbepaling nodig. Zo kunt u het aantal dekkingen zo beperkt mogelijk houden.

Progesteron is een zwangerschapshormoon dat een teef gaat produceren in de fase dat ze rijp is voor dekking. Het bereid de hond voor op het zwanger worden. Aan de hoeveelheid progesteron in het bloed is te zien wanneer de eisprong ongeveer gaat plaatsvinden of heeft plaats gevonden. Vanaf het moment dat de hond progesteron gaat produceren duurt het nog ongeveer 2 dagen later voordat de ovulatie (eisprong) plaats vindt.
Met een progesteronbepaling kan derhalve vrij nauwkeurig het beste moment voor de dekking worden bepaald.

Vruchtbaarheid van de hond

De loopsheid van een teef beslaat gemiddeld een periode van 21 dagen. De ene hond is echter sneller dekrijp dan de andere. De lengte van de periode kan dus enorm variëren. Met name bij oudere honden kan het langer duren. Alleen wanneer de hond vruchtbaar is zal ze dekking accepteren.
In de praktijk is het dus om te bepalen wanneer de teef echt rijp is om te dekken. Tegenwoordig kan een progesteronbepaling worden gebruikt om het optimale dekkingsmoment vast te stellen.

Twee loopsheid Fases

De loopsheid van de teef verloopt in twee fasen. De eerste fase wordt pro-oestrus genoemd. In deze fase zal de teef meestal nog geen reu accepteren. In deze tweede of oestrus fase gaat ze progesteron produceren. In deze fase kan dus met een progesteronbepaling worden gekeken naar de hoeveelheid progesteron in het bloed van uw hond.

Progesteronbepaling

Cyclus van de hond

Een progesteronbepaling vindt plaats door om de 2 tot 3 dagen bloed te prikken en door de exacte meting van de hoeveelheid progesteron in het bloed het verloop van de cyclus van de hond te volgen. Uit ervaring en onderzoek weten we dat bij een hoeveelheid van 5-6 ng
progesteron in een milliliter bloed, de ovulatie plaats vindt. Na de ovulatie (eisprong) stijgt de aanwezigheid van progesteron in het bloed snel. Indien de hoeveelheid progesteron boven de 10 ng/ml uitkomt, moet de dekking plaatsvinden.

Meer weten over progesteronbepaling

U wilt uw hond laten dekken en in dit verband meer weten over progesteronbepaling of een afspraak maken voor een progesteronbepaling. Maak een afspraak voor een controle en voor meer informatie over fokken. U kunt ons bellen of mailen. Wij zien u en uw huisdier graag verschijnen op een van onze spreekuren.