Cochleaire doofheid is een erfelijke vorm van doofheid. Deze vorm van doofheid is erfelijk en ontstaat door verval van de bloedtoevoer naar het middenoor (de cochlea), hierdoor sterven de haarcellen af waardoor er geen zenuwprikkels meer worden doorgegeven naar de hersenen. Met behulp van de BAER (Brain Auditory Evoked Response) test kan er getest worden op deze vorm van doofheid.

Cochleaire doofheid komt bij meerdere hondenrassen voor (o.a Dalmatiërs, de Bull terriër, de Australische Sheperd Dog, de Australische Cattledog en de Engelse Setter), tevens kan het voorkomen bij katten (met een voornamelijk witte vacht).

De doofheid ontstaat op jonge leeftijd (3-4 weken), er kan op getest worden vanaf de leeftijd van 6 weken. De test houdt in dat er 3 sensoren (=naaldjes) worden geplaatst: 1 bovenop de kop, de andere 2 aan resp. rechter en linker oorbasis, vervolgens wordt er met behulp van een microfoon klik geluiden geproduceerd waarna door de apparatuur de activiteit ter hoogte van de hersenen wordt gemeten.

Aangezien ook bewegingen of spiercontracties van de dieren verstoring van de resultaten kunnen geven is het noodzakelijk dat het dier een lichte anesthesie krijgt. Daarom wordt er aangeraden om volwassen dieren nuchter te houden vanaf 8 uur voor het onderzoek, pups/ jonge dieren: nuchter (mogen nog wel water hebben) vanaf 4 uur voor het onderzoek.

Voor een afspraak mag U altijd contact opnemen met onze balie: 0515-412427