Autologous Conditioned Plasma therapie

Wat is ACP?

Autologous Conditioned Plasma ofwel autoloog geconditioneerd plasma is een specifiek bloedproduct dat ontstaat door het plasma van de patiënt zelf te scheiden.

Veel proteïnen (eiwitten) die bij een genezingsproces betrokken zijn, zijn afkomstig uit een specifiek onderdeel van het bloed, de zogenoemde bloedplaatjes. Wanneer een dier ergens een verwonding oploopt, worden de bloedplaatjes geactiveerd en beginnen zich op deze plek te verzamelen om hier de heilzame proteïnen, de zogenoemde groeifactoren, af te geven. Hiermee begint het genezingsproces.

ACP therapie is gebaseerd op het inzicht van deze processen. Met de hoge concentratie groeifactoren ondersteunt en activeert ACP het lichaamseigen genezingsproces.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De dierenarts of paraveterinair neemt een bloedmonster af met een speciale ACP spuit. Het bloed wordt vervolgens in een centrifuge behandeld waardoor de bloedplaatjes en de groeifactoren in het plasmagedeelte van het bloed worden gescheiden en geconcentreerd. Daarna wordt dit geconditioneerd plasma in de aangedane spier, pees, gewricht of wond geïnjecteerd. In totaal neemt de behandeling inclusief het centrifugeren ongeveer 30 minuten in beslag.

ACP wordt al voor langere tijd toegepast bij de genezing van aandoeningen van gewrichten, spieren, scheuren van pezen of ontstekingen, maar blijkt ook veelbelovend te zijn om in te zetten bij pijn bij arthrose.

© 2015 Dierenkliniek De Waterpoort | Sitemap | Disclaimer
Wij houden ons als Dierenkliniek de Waterpoort bij de behandelingen aan de Algemene voorwaarden

logo-footer

Volg ons op: