artrose hond

Het is misschien niet altijd direct te merken, maar veel honden en katten hebben last van chronische pijn aan hun gewrichten. Ongeveer twee dere van de katten ouder dan 6 jaar en 20% van de honden lijdt namelijk aan artrose; een pijnlijk gevolg van een gewrichtsaandoening. Deze chronische, langdurige pijn laten dieren niet altijd goed zien. Maar honden en katten zeggen met hun gedrag vaak meer dan we denken. De kunst is om te weten waar we op moeten letten. Het kan helpen om u te bedenken hoe uw huisdier vroeger was en hoe dat gedrag zich verhoudt tot nu. Met een paar tips is het heel eenvoudig de pijn op te sporen.

Gedrag en pijn

Wanneer u een hond heeft, zou u naar de volgende zaken kunnen kijken:

  • Is het u opgevallen dat uw hond minder of anders beweegt?

Kreupel of stijf bewegen; moeilijk in de auto of op een stoel springen; problemen bij het traplopen; moeite met het opstaan, bijvoorbeeld na een tijdje gelegen te hebben.

  • Is het karakter van uw hond veranderd?

Minder vriendelijk tegen kinderen en/ of andere honden; verminderd contact met u of uw gezin; angstiger of juist aanhankelijker.

  • Is u een verandering opgevallen in poetsgedrag?

Bijten op poten; ongewoon likken dat kan leiden tot kale plekken.

  • Is uw hond minder actief dan vroeger?

Niet willen lopen of spelen; meer slapen en rusten, vooral op een specifieke plaats; lusteloosheid.

Bij katten zou u zich de volgende vragen kunnen stellen:

  • Wanneer u het gedrag van uw kat met vroeger vergelijkt, dan is hij/zij:

Minder actief; minder soepel (meer stijf/ schokkerig); vaker onzindelijk (poept/plast vaker naast de bak); minder speels; agressiever; terughoudender bij het springen op of van meubels (mijn kat wil wel springen, maar twijfelt); minder bereid om door het kattenluik te gaan; slaperig (mijn kat slaapt meer dan voorheen); minder aanhankelijk (wil minder geaaid worden/minder vaak op schoot); minder bezig met vachtverzorging (bijv. de vacht krijgt meer klitten); minder aan de krabpaal krabben (bijv. langere nagels).

Verhelpen van de pijn

Wanneer u 1 of meer van deze vragen met ja kunt beantwoorden, is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts. Er hoeft uiteraard niets aan de hand te zijn, maar uw hond of kat heeft mogelijk last van chronische pijn door artrose. Naast het aanpakken van de oorzaak van de artrose is deze pijn goed te behandelen met zogenaamde pijnstillende ontstekingsremmers (NSAID’S). Heel vaak zien eigenaren bij het starten van een behandeling al hele duidelijke veranderingen. Hun hond of kat wordt weer ”zichzelf”. Wij kunnen u daarnaast ook andere adviezen geven om het leven van uw viervoeter zo aangenaam mogelijk te maken. U kunt hierbij denken aan voedingssupplementen die de gewrichten soepel houden, zoals bijvoorbeeld glucosamine.

glucosamine

Daarnaast kan er veel effect bereikt worden door afvallen en beweging. Twijfelt u nog of uw hond of kat pijn heeft? Wacht dan niet en overleg met ons wat de mogelijkheden zijn o uw huisdier nog een lang en kwalitatief goed leven te kunnen geven!

┬ę 2015 Dierenkliniek De Waterpoort | Sitemap | Disclaimer
Wij houden ons als Dierenkliniek de Waterpoort bij de behandelingen aan de Algemene voorwaarden

logo-footer

Volg ons op: