Deze week is door één van onze dierenartsen kattenziekte bij een nestje weeskittens in een pleeggezin vastgesteld.

Wat is kattenziekte:

Kattenziekte is een erg besmettelijke virusziekte, ook wel het feline panleukopenievirus genoemd. Dit virus is erg besmettelijk en wordt voornamelijk overgedragen via ontlasting, urine en speeksel en dus direct contact, maar ook via handen, schoenen, kleren, voerbakjes, kattenbakken en mogelijk zelfs vlooien. Deze ziekte is niet overdraagbaar op andere diersoorten of mensen.

Verschijnselen:

Braken, (zwarte) diarree, koorts, lusteloosheid, uitdroging en niet willen eten. Deze verschijnselen treden meestal binnen de 5-7 dagen op en zijn soms in meer of mindere sterke mate aanwezig. Kittens die in de baarmoeder besmet zijn, kunnen ook zenuwverschijnselen zoals trillen en problemen met lopen hebben.

Diagnose:

Een positieve snel test + de bijbehorende verschijnselen zijn vaak al voldoende om te stellen dat het om kattenziekte gaat. Voor een definitieve diagnose moet er door een laboratorium onderzoek worden gedaan op een overleden dier.

Behandeling:

De behandeling bestaat uit intensieve verpleging: o.a. vocht toediening, bloedonderzoeken, antibiotica, eventuele dwangvoeding en opname in een quarantaine afdeling. Ondanks deze verpleging overlijden dieren vaak.

Voorkomen:

Alle kittens dienen op een leeftijd van 9 en 12 weken gevaccineerd te worden. In omgevingen waar de kans op besmetting hoog is, kan in overleg met de dierenarts worden besloten om op 6 en of 16 weken ook te vaccineren. Mochten kittens hun enting gemist hebben, is het van belang dit alsnog snel te doen. Volwassen dieren dienen elke 3 jaar opnieuw tegen kattenziekte gevaccineerd te worden. Goed gevaccineerde en gezonde dieren zijn 100% beschermd tegen kattenziekte.

Meer informatie:
Neem contact op met onze praktijk.

© 2015 Dierenkliniek De Waterpoort | Sitemap | Disclaimer
Wij houden ons als Dierenkliniek de Waterpoort bij de behandelingen aan de Algemene voorwaarden

logo-footer

Volg ons op: